GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul – Türkiye’nin en fazla nüfusa sahip kenti olması nedeniyle herkesin kalabalık ve trafikten şikayet ettiği İstanbul’un bir de görünmeyen yüzü var. Tarım denilince akla ilk olarak kırsal bölgeler gelse de megakentin birçok ilçesinde ülkenin pek çok ihtiyacını giderecek sebze ve meyve üretimleri gerçekleşiyor.
‘Toprağı seviyorum’
İstanbul’da buğday, arpa, ayçiçeği, mısır, karpuz, fasulye, şekerpancarı, biber, domates üretimlerinde önemli oranlarda verim alınıyor. En fazla tarımsal üretimin yapıldığı ilçeler ise Silivri, Çatalca, Arnavutköy ve Büyükçekmece. Hayatlarını tarımsal üretime adayan çiftçiler, Milliyet’e konuştu.
Büyükçekmece’de 30 yıldır tarımla uğraşan Nuriye Gökak, “Domates, biber, patlıcan, barbunya gibi her türlü sebzeleri üretiyoruz. İBB’den fide desteği aldım. Öncesinde fideyi kendim yetiştiyordum. Şimdi direkt fidemi alıp toprağa dikiyorum. 30 dönüm arazide yapıyoruz. Toprakla uğraşmak çok güzel. Çok da sağlıklı. Kendi ürettiğini sattıktan sonra para kazanınca daha çok ekmek istiyorsun. Organik üretim yapıyorum. Ektiğim ürünler hep birinci kalitede geliyor. Toprakla uğraşmayı seviyorum. Hiç bırakmayı düşünmedim” dedi.
Çiftçilik mesleğiyle uğraşanların sayısının azalmaması için çiftçiye destek verilmesi gerektiğini söyleyen İsmet Çapar, “Yaz sebzelerinden kuru baklagillere kadar her türlü üretimi yapıyoruz. Kendimi bildim bileli tarımla uğraşıyorum. Çiftçiye sahip çıkılması gerekiyor. Çiftçiliğe başladığınız zaman bırakıp gidemezsiniz. Ondan vazgeçmek kolay değil” ifadelerini kullandı.
İBB’den 8 bin 401 çiftçiye destek veriliyor
2020 yılında çiftçilere, domates, biber, salatalık, patlıcan ve karpuz fidesi dağıtımına başlayan İBB, 2021 yılında bu desteklere kışlık sebze fidesi, balıkçılar için tekne bakım malzemesi desteği ve kuzu besi yemi desteği de ekledi. 2020 yılında destek verilen çiftçi sayısı 693 iken bu sayı 2023 yılında bitkisel üretimde 4 bin 660, hayvansal üretimde 2 bin 3, arıcılıkta 417 ve balıkçılıkta 1300 olmak üzere toplam 8 bin 401 üreticiye ulaştı.